[O2] Kontrolka przepalonej żarówki świeci bez powodu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Witeek
    Rider
    • 2005
    • 502

Hmm - też tak miałem tylko że ja na razie nie grzebię we wnętrznościach ale po wymianie włącznika (167 zł niestety ten droższy) chyba rozbiorę ten stary :twisted: zobaczyć co tam siedzi. Nadmienię że usterka się zdarzyła w nocy....
    witeek - octavia 2.0 TDI DSG
  • NEOrADEk
    L&K
    • 2005
    • 1469

Witajcie,
    po zapaleniu silnika zapaliła się kontrolka sygnalizująca przepalenie żarówki i byłoby wszystko jasne gdyby nie fakt, że wszystkie lampki i diody się świecą jak należy.

Po szybkiej niezobowiązującej wizycie w ASO, pojawiła się jeszcze większa konsternacja bo komputer nic nie znalazł - żadnego błędu i powodu dlaczego kontrolka się pali.

Dodam, że przed kilkoma dniami wymieniany był jednen z głównych sterowników instalacji elektrycznej.

Czy miał ktoś podobny problem? Czy możliwe, że gdzieś styki nie za bardzo dolegają przez co komp w aucie sygnalizuje problem ale nadal prąd przechodzi do żarówki i ta robi co do niej należy?
    Będę wdziećzny za uwagi posiadaczy O2 i nie tylko.
    O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
    "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• dariuspolo
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1168

Zamieszczone przez NEOrADEk
      przed kilkoma dniami wymieniany był jednen z głównych sterowników instalacji elektrycznej.
      ... moze ten nowy modul wcale niema samokontroli zarowek, cos podobnego bylo w mojej O1 jak przekodowalem licznik pod samodniagnoze swiatel( pomimo iz tego umnie nie ma).

Darek
      T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
      SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
      Zuzycie paliwa

Komentarz

• NEOrADEk
        L&K
        • 2005
        • 1469

Zamieszczone przez dariuspolo
        ... moze ten nowy modul wcale niema samokontroli zarowek, cos podobnego bylo w mojej O1 jak przekodowalem licznik pod samodniagnoze swiatel( pomimo iz tego umnie nie ma).
        Tylko, że wszystko było prawidłowo po wymianie przez kilka dni.
        O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
        "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• dariuspolo
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1168

Tylko, że wszystko było prawidłowo po wymianie przez kilka dni.
          ...tego nie wziolem pod uwage ops:
          T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
          SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
          Zuzycie paliwa

Komentarz

• adamn
            Drive
            S_OCP Member
            • 2006
            • 99

Mialem ten problem kilka razy.

Ostatnio po przeglądzie klimatyzacji.
            Wszystkie żarówki świecily chociaż paliła sie kontrolka sygnalizująca przepalenie żarowki. Lampka sama zgasła po pewnym czasie po włączeniu świateł.

Czasami pojawia się ten błąd gdy poruszam wiązką kabli idącą od reflektora od strony kierowcy do zamka maski.

Jak na razie pojawia sie to zazwyczaj po ingerencji pod maską i problem szybko znika wiec się tym nie przejmuję.
            Możliwe, że jest problem ze stykiem i komputer wariuje. Autko juz nie jest na gwarancji wiec nie bylem z tym w ASO.

Posiadam O2 1.6MPI

Komentarz

• maruniaflus
              Classic
              • 2011
              • 4

Witajcie,
              po zapaleniu silnika zapalała się zawsze kontrolka sygnalizująca przepalenie żarówki i po paru sekundach gasła, a teraz wcale mi się nie zapala - co może być przyczyną.

[ Dodano: Czw 20 Paź, 11 15:09 ]
              Witajcie,
              Po zapaleniu silnika zapalała się zawsze kontrolka sygnalizująca przepalenie żarówki i po paru sekundach gasła, a teraz wcale mi się nie zapala - co może być przyczyną.

Komentarz

• Alonzo_
                RS
                • 2009
                • 2460
                • Hyundai

Re: Kontrolka przepalonej żarówki świeci bez powodu

Witajcie,
                po zapaleniu silnika zapaliła się kontrolka sygnalizująca przepalenie żarówki i byłoby wszystko jasne gdyby nie fakt, że wszystkie lampki i diody się świecą jak należy.

Po szybkiej niezobowiązującej wizycie w ASO, pojawiła się jeszcze większa konsternacja bo komputer nic nie znalazł - żadnego błędu i powodu dlaczego kontrolka się pali.

Dodam, że przed kilkoma dniami wymieniany był jednen z głównych sterowników instalacji elektrycznej.

Czy miał ktoś podobny problem? Czy możliwe, że gdzieś styki nie za bardzo dolegają przez co komp w aucie sygnalizuje problem ale nadal prąd przechodzi do żarówki i ta robi co do niej należy?
                Będę wdziećzny za uwagi posiadaczy O2 i nie tylko.

Ja miałem w sumie 2 razy , za każdym inny powód.
                Raz okazało sie że jedna z żarówek w tylnej lampie miała nieodpowiednie parametry- świeciła wyraźnie ciemniej, ale co ciekawe przez pewien czas nie wywalało kontrolki - po pewnym czasie zaczęła się świecić i kilku podejściach dopiero wymiana tej żarówki wyłączyła kontrolkę.
                Drugi to gdy lewa przednia H gdzieś "kleiła". Po właczeniu świateł świeciła żarówka OK ale nadal kontrolka dawał znać że coś nie tak. Czasami gdy wrzuciło sie na kilka sek długie-kontrolka gasła i do momentu ponownego uruchomienia było OK. A czasami przełączenie na długie nic nie dawało.
                Wymiana tej żarówki na nową załatwiła problem.

Komentarz

• adr121
                  Classic
                  • 2012
                  • 19

Witam,

Chciałem "odświeżyć" temat. Mam podobną kwestię jak pierwotny autor postu.

Kupiłem niedawno OII i cały czas jeszcze się stresuje czy nie wyjdzie nic poważnego...
                  Już drugi raz miałem sytuację że zapaliła mi sie kontrolka przepalonych świateł. Nie mam Maxi-dota więc musiałem wszystkie światła sprawdzić...Wszystko było ok i po jakimś czasie (np.następnego dnia) kontrolka już się nie zapaliła. Dzisiaj znowu mi się zapaliła - po sprawdzeniu światła są ok. Nie wiem czy jechać z taką "pierdołą" do ASO (tam bym chciał serwisować samochód) bo nie wiem ile mogą mnie za to skasować...Co sądzicie?

Komentarz

• krzynol
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 11004
                    • Superb II combi (3T5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez adr121
                    bo nie wiem ile mogą mnie za to skasować
                    nie mało
                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                    poprzednie modele:
                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

adr121, w Poznaniu są spoty klubowe o ile pamiętam. Podpytaj, ktoś na pewno ma VAG/VCDS-a podepnie Ci za przysłowiowe "piwo" i będziesz wiedział z którą żarówką jest problem ( sprawdzałeś też przeciwmgielne przód/tył i wsteczne ? ).
                      Czasami takie objawy daje kończąca się żarówka postojowych ( W5W) niby świeci, ale wystarczy stuknąć i gaśnie; następny wstrząs i znów świeci...
                      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• adr121
                        Classic
                        • 2012
                        • 19

Zamieszczone przez kowal 2002
                        adr121, w Poznaniu są spoty klubowe o ile pamiętam. Podpytaj, ktoś na pewno ma VAG/VCDS-a podepnie Ci za przysłowiowe "piwo" i będziesz wiedział z którą żarówką jest problem ( sprawdzałeś też przeciwmgielne przód/tył i wsteczne ? ).
                        Czasami takie objawy daje kończąca się żarówka postojowych ( W5W) niby świeci, ale wystarczy stuknąć i gaśnie; następny wstrząs i znów świeci...
                        na spot chętnie bym się wybrał ale jeżeli dobrze kojarzę to odbywają się one na tygodniu a ja jestem dyspozycyjny jedynie w weekend...

co do świateł - sprawdzałem wszystkie i wszystkie działają :|

możecie polecić jakiś sprawdzony serwis w Poznaniu który zajmowałby się też montowaniem dodatkowego wyposażenia takiego jak tempomat czy Maxi-dot (czytałem posty o polecanych serwisach ale są tam praktycznie tylko negatywne opinie)...

Komentarz

Pracuję...